Kategoriarkiv: Uppsnappat

Intervju med Eskil

Vad innebär uppdraget? 
Svaret på frågan kommer från landsbygdsminister Eskil Erlandsson, som är den som utser matlandetambassadörerna. De ska hjälpa till att inspirera på hemmaplan för att åstadkomma ett lyft i satsningen Sverige – det nya matlandet.

Vad kan Håkan Seiborg inspirera till i Småland?
Han har lång erfarenhet inom det nya fokusområdet handeln inom matlandetsatsningen. Han är också en man med visioner och strategier som han tillsammans med sin kompanjon Karin Aronsson Solomon ser till att förverkliga på ICA MAXI, på Samarkand i Växjö.

Under de senaste fyra åren har man arbetat målmedvetet för att få in bra lokala produkter. Det är inget självändamål. Produkterna måste vara både bra och goda, dessutom kommersiellt gångbara. Det sistnämnda är en viktig ståndpunkt, som det ibland bortses från.För att nå målen för Sverige – det nya matlandet måste också konsumenterna verkligen välja det som är producerat här. Vi måste själva tycka att våra råvaror och produkter har hög kvalité och god smak för att vi ärligt ska kunna berätta om det för andra människor.

Vad händer nu?
Håkan Seiborg har redan startat sitt uppdrag. Just nu reser han runt och träffar folk i Småland för att lyssna på andras synpunkter. Är du primärproducent? Förädlare? Yrkesarbetar i kök? Handlare? Vilka förväntningar har du på vår nye matlandetambassadör?

Måndag den 12/5 kommer Håkan Seiborg att finnas på vår mötesplats på Bratteborgs gård där vi vill lyfta fram positiva konsekvenser av våra val av livsmedel. Då kommer också Håkan Seiborg att berätta mer om vad som kan göra lokala produkter intressanta. Du får också möjligheter att ställa frågor direkt till honom. Programmet kommer under veckan att publiceras i vår Kalender på startsidan.

Källa: Länsstyrelsen Jönköpings web-sida 2014-04-09

Matilda och Viktor Nordisk Mästare

ungkock1

”Det känns så sjukt skönt”, säger Matilda, 20, från Växjö, när det är klart att hon vunnit Nordiska Mästerskapen för Unga kockar.

Tillsammans med Viktor Ellström från Oskarshamn fixade de till en röding och en lammsadel som domarna föll för.

Tävlingen Nordic Championship for Cook and waiter apprentice hölls på Stockholms Hotell- och Restaurangskola.

Till vardags jobbar Matilda som kock på PM i Växjö, och kan nu titulera sig som både Svensk och Nordisk Mästare, efter att ha haft framgångar i Gymnasie-SM 2013.

I och med SM-titeln 2013 har Matilda vetat om att Nordiska mästerskapen väntar det här året, så hon har haft möjlighet att vässa sina färdigheter, och det har hon gjort tillsammans med Sebastian Gibrand, kock i det framgångsrika svenska kocklandslaget.

Vinnarmenyn:

Ljummen sallad med bl.a. broccoli, majonnäs med ingefära och sotad röding.

Vegetariskt alternativ med ett bakat ägg, potatissoppa och syrad lök

Lammsadel, stekt i timjan och rosmarin, lök i olika tappningar och sparris

Små plättar som flamberades med bananer, mjölksorbet, hasselnötskrokant och chokladkräm.

Grattis säger vi!

Källa:SMP

Hållbarhetssatsning som gav eko

frukt1

Stora mängder frukt och grönt slängs för att de har skönhetsfel. Ica Nära i Rydaholm utanför Alvesta har fått stor uppmärksamhet som leverantör av utsorterad frukt till skolan på orten.

– Det började med en fråga från skolan vad vi gör med frukt som sorteras bort på grund av skönhetsfel och mindre skavanker, säger handlaren Patrik Persson på Ica Nära i Rydaholm, till Icanyheter Update.

Sedan dess får skolan all frukt som sorteras ut och fortfarande är okej att äta. Varje dag hämtar skolan mellan två och tio kilo. I skolan har fruktmottagningen blivit en del i ett miljöprojekt. Och uppmärksammats, både i lokala medier och i SVT-programmet Lilla aktuellt.

Jordbruksverket konstaterar i en rapport att stora mängder frukt och grönt slängs eftersom både handel och konsumenter ställer krav på utseendet. Verket vill nu att konsumenterna ska lägga mindre vikt vid utseendet för att minska svinnet.

LARS WELIN

Denna artikel är i sin helhet kopierad från Icanyheter Update