månadsarkiv: mars 2014

Småländska mejeriprodukter

Jag träffade Patrik Evertsson, som är vd för Emåmejeriet, för en pratstund och rundvandring på mejeriet som finns i Hultsfred.

Här kan man se Patrik vid ankomsttankarna.

Patrik har alltid haft en dröm att så många människor som möjligt ska kunna få närproducerade mjölkprodukter med hög kvalité. Ledstjärnan är just kvalité, närhet och spårbarhet.

Sex dagar i veckan levereras färsk mjölk, fil, grädde och smör till butiker runt om i Småland.

Det har gått elva år sedan en samling mjölkbönder satte sig ned och diskuterade nackdelarna med stordrift och den miljöpåverkan den innebär. Ur denna diskussion föddes tanken på ett lokalt mejeri. Mot alla odds lyckades Patrik Evertsson och Anders Johansson förverkliga drömmen. Nu har Emåmejeriet 25 anställda och levererar mejeriprodukter till större delen av Småland. Ett bra bevis för att många konsumenter vill ha närproducerad mjölk av hög kvalitét.

Vill du läsa mer om Emåmejeriet, klicka på länken:

http://www.emamejeriet.se/sd_page/2/1/index.php?lat=1

Korv i alla dess former

Stensåkra Charkuteri & Deli drivs av Anders och Birgitta Starck.

Jag fick glädjen att träffa dem på plats i Vetlanda, och de berättar gärna och med stolthet om alla varianter av korv de tillverkar.

En provsmakning klargör rätt snabbt att det är skillnad på korv och korv.

Här används bara råvaror av högsta kvalité, och inga onödiga tillsatser tillsätts.

”Vi tillverkar våra korvar här i Småland av närproducerat kött från gårdarna i bygden”, berättar Birgitta, och fortsätter, ”den viktigaste ingrediensen i god korv är stolthet”.

Som enda representant för Småländsk korv deltar de i Korvfestivalen i Stockholm, som går av stapeln den 29-30 mars.

Korvfestivalen anordnas av Korvakademien, och den första festivalen ägde rum förra året, och Birgitta blev då utsedd till Årets Korvprofil 2013. Inte illa att som en mindre producent slå sig in bland jättarna.

Vil du veta mer om Stensåkra Charkuteri & Del (och det vill du säkert) så kommer det en länk här:

http://www.stensakrachark.se/

Färskare ägg går inte att få

Gården Bolsgårds Ägg ligger beläget i den vackra naturen ett par mil söder om Växjö, närmare bestämt i Värends Nöbbele.

Jag träffar Camilla på gården, och över en kopp kaffe och sockerkaka gjord på färska ägg, berättar hon om verksamheten på gården.

Camilla och Freja i köket

På bilden ser du Camilla med dottern Freja.

Här bedriver Camilla och Bjarne Svensson äggproduktion sedan ungefär fyra år tillbaka. De tog då över efter Bjarnes pappa, som startade produktionen 1995.

Höns 2Gården har gamla anor, de härstammar så långt tillbaka som 1500-talet, vilket innebär att ungefär 15 generationer levt sina dagar här.

Idag har de 5.500 höns som värper ungefär 6 ägg i snitt per höna och vecka. Det blir en hel del ägg.

Hönsen är frigående, och produktionen är konventionell. Inte använder man någon antibiotika heller. Bjarne och Camilla sköter vägning och paketering själva.

Äggröntgen

Salmonellaprov tas tre gånger per år, varav ett med veterinär, och Livsmedelsverket testar vartannat år.

Måndag, tisdag och onsdag är det leveransdagar till ett 30-tal butiker i närområdet, och det sker med egna bilar.

Det finns ett starkt önskemål att utveckla produktionen med fler höns, så det ska bli spännande att följa utvecklingen.

Småländsk potatis

På Abyslätten mellan Målilla och Mörlunda ligger ”Kronogården”. Där odlar Patrik och Elisabeth Axelsson potatis, jordgubbar och spannmål. Patrik berättar vid mitt besök om 


att de odlar, lagrar, sorterar och packar på gården. De erbjuder en hög och jämn kvalitet och de odlar potatis med omtanke om miljö och ekologi i lämpliga sandjordar.

På en del av arealen har de även ekologisk odling.

I sin gårdsbutik säljer de dels gårdens egna produkter, till exempel potatis och jordgubbar av olika sorter, men även produkter från andra lokala leverantörer. Även ägg från sprätthöns, honung som producerats av den lokala biodlarföreningen och vid säsong, tomater från en lokal odling i Högsby. Vidare hittar man saft, sylt och marmelader från mindre lokala musterier, där man prioriterar råvaran före tillsatserna

Här har du lite goda potatisrecept. Håll till godo:http://www.axelssonsiaby.se/se/Recept/Recept

För att få mer information om Axelssons i Aby, titta in på deras hemsida:http://www.axelssonsiaby.se/se/Hem

Premiär för Sveriges första gastrohotell


PM & Vänner i Växjö har under våren 2014 utökat sin verksamhet med att öppna Sveriges första gastrohotell. Hotellet ligger i anslutning till den prisbelönta restaurangen och speglar PM:s filosofi som bygger på hörnstenarna Skog, Äng & Sjö, d v s en tydlig småländsk profil vad gäller såväl råvaror som kommunikation. Premiären var den 1/5 2014.

Läs mer på PMs hemsida:

http://www.pmrestauranger.se/sv/

Matlandet Sverige

”Sverige – det nya matlandet” är regeringens vision för att skapa fler jobb och hållbar tillväxt inom området mat. Visionen som lanserades 2008 omfattar idag sex fokusområden.

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson har till sin hjälp 26 Matlandetambassadörer från norr till söder för att sprida och förankra visionen Sverige – det nya matlandet. 

Ambassadörerna är lantbrukare, företagare och eldsjälar inom mat- och upplevelsesektorn med stark regional förankring.

diagram,matland

Småländska rökridåer

Hos Bosse Blomlöf i Brömsebro ligger röken tät när rökugnarna är i gång. Blomlöfs Rökeri är ett genuint familjeföretag som idag ägs och drivs av den andra och tredje
 generationen. De rökar ca: 300 ton laxfilé om året och levererar stora mängder rökt fisk av 
varierande slag till kunder i södra Sverige. Dessutom driver de fiskbutik och servering i rökeriet 
där alla som kommer förbi kan köpa eller äta något gott direkt från rökugnarna.

Här lever kvalitetstraditionerna i hantverket 
kvar samtidigt som de utvecklar och förnyar sitt sortiment. Fisken röks med alved och enris för att få den rätta smaken.

Historien bakom Blomlöfs Rökeri tar sin början redan under slutet av 1920-talet i Appleryd i
 gränstrakterna mellan Småland och Blekinge. 
Här fanns grundaren Gunnar Blomlöfs föräldrahem. En handlare i närbelägna Brömsebro
 hade fått kvar en del sill som Gunnar erbjöds att överta. Gunnar satte lådan på pakethållaren 
på sin cykel, trampade runt i bygden och lyckades sälja hela partiet. 
Framgången ledde till att Gunnar fortsatte med fiskförsäljning och i början av 1930-talet uppfördes den första rökugnen, som än idag används till att 
röka fisk i.

Som matlandetambassadör för Småland kan man inte annat än glädjas åt att rökeriet inte hamnade 100 meter längre söderut. Då hade det legat i Blekinge…

Broarydsbönder fick medalj av kungen

medalj1

I mitten av mars 2014 fick Ingrid och Kennet Haraldsson från gården Östra Ekenäs i Gislaveds kommun ta emot LRF Mjölks guldmedalj ur kung Carl XVI Gustafs hand. Detta för att de har levererat mjölk av bästa kvalitet i sammanlagt 23 år. Ingrid tycker det är kul med uppskattningen. Läs mer på:

http://www.varnamonyheter.se/gislaveds-kommun/broarydsbonder-far-medalj-av-kungen#.UxxMdig5CL1

Fler småländska Guldmedaljer:
Börje och Carina Andersson från Marieholm utanför Vimmerby
Bengt-Åke Wilhelmsson från Norratorp utanför Linneryd
Bertil och Anette Andersson, Hustomta, Bruzaholm
Jan och Kristina Broman, Södra Runneryd, Vetlanda
Henrik Brusbäck och Anna Ekelund, Brunnstorp, Lekeryd

Från ”Matlandet Sverige” lyfter vi på hatten och gratulerar till de fina utmärkelsena!smiley

Källa: Värnamo Nyheter och LRF