månadsarkiv: april 2014

Öl från Ängö


Första stoppet är hos grundaren och bryggmästaren Johan Håkansson på Ängö Kvartersbryggeri i Kalmar.

Det startade han tillsammans med ett 30-tal andra ölintresserade personer 2010.

Här tillverkas ett varierande antal olika ölsorter, beroende av säsong. Normalt är det sex olika varianter.

013

En tredjedel av produktionen går till restauranger och krogar, och resterande två tredjedelar går till Systembolaget där alla finns att beställa under varumärket ”Ängöl”. Så varför inte arrangera en liten ölprovning där hemma?

Produktionen uppgår till c:a 100.000 liter per år, och all öl är ofiltrerad och opastöriserad med en hållbarhet på ungefär 3 månader.

För tillfället tillverkas bara starköl.Här förklarar Johan själva produktionsförloppet för mig.

019

Arla som lokal producent

Göran Andersson, planerare, och Marie Torstensson, som ansvarar för labbet och även jobbar med marknadsföring, tar emot oss på Arlas anläggning i Kalmar.

Här tar man emot knappt 500.000 liter mjölk varje dag, året runt, som ska bli ost i olika former.

All Arlaost som heter Grevé, Herrgård, Svecia och Prästost kommer härifrån.

Mjölken kommer till 75% från Öland, och resten från närliggande gårdar i Kalmartrakten.

Här tillverkas också bl.a. en ekologisk Herrgårdsost, samt en unik ost, Borgholm, som inte kommer säljas i butik utan är tänkt för vissa gourmetrestauranger. Den lagras till viss del i Borgholms slottsruin, och mjölken kommer från två gårdar på Öland.

051

Här förklarar Göran processen för mig.

Produktionen uppgår till 13-14.000 ton per år, och man ser att trenden går mot ekologiskt.

068

De jobbar dessutom hårt för att alla skolor i Kalmar ska servera barnen Kravmärkt ost.

Ett gott initiativ tycker vi på Bloggen.

Tabberas på Rokulla Pensionat

Efter en hektisk dag med mycket intressanta besök i Kalmar så fortsatte färden norrut mot Vimmerby.

Närmare bestämt till Rokulla Pensionat.

079

Pensionatet drivs av Christinas dotter Klara.

Pensionatet är en fantastiskt vacker kulturell byggnad från 1899, som från början var ett fattighus.

Christina visade sina kunskaper om huset och bygden runt omkring med väldigt intressanta historier.101

Christina hade dessutom sett till att några av de riktiga eldsjälarna när det gäller närproducerat var på plats för en riktigt gemytlig samvaro under kvällen.

För att inte tala om all fantastisk mat som det bjöds upp till.

102

De som så välvilligt ställde upp var Ingegerd från Sten Johansson i Åseda, Patrik från Emån, Marie från Arla, Krister och Eva Lis från Smultronboda, Anette från Kalvenäs Kött och Stefan från Påskallaviks Gästgifveri.

Det blev många intressanta diskussioner, och man upphör aldrig att förvånas över all denna initiativrikedom, alla dessa drömmar som blir till verklighet, och tron på det närproducerade.

Tack för en fantastisk kväll!

Pippi och Emil i våra hjärtan

År 2005 tog man beslutet att Mat, det ska var en del av upplevelsen på Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby.

2010 tog man det ett steg längre, ”Vi tar mat på allvar”, blev den nya riktlinjen.

142Sara Hedblom, ansvarig för Mat och Dryck sedan 2010, samt Ola Gunnarsson, köksmästare sedan 2006, tar emot oss på Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby.

De berättar att beslutet att ta bort hamburgare, pizza, pommes mm. inte var ett svårt beslut egentligen. Det kändes rätt naturligt att ta det här steget för att presentera en sundare och vettigare matkultur för besökarna till parken.

Nu serveras bara mat som tillagas på plats med lokalproducerade råvaror som grund.

167

Förra året serverades 450.000 pannkakor, 59.000 portioner köttbullar och 25.000 portioner raggmunk bl.a.

Och 70 ton potatis skalas på plats!

Totalt serverar man ungefär 200.000 portioner mat under de drygt 3 och en halv månad som parken är öppen.

Ola har varit på Astrid Lindgrens Värld i 15 år, blev kock 2002, och är nu köksmästare sedan 2006. Totalt är det 45 personer som håller på med maten, och totalt är det c:a 155 personer som ryms under taket Mat och Dryck, som Sara ansvarar för.

Sara har en gedigen bakgrund från bl.a. Grythyttan och Café Opera, men har sina rötter i Eksjö.

Idag finns det 4 restauranger och ytterligare tre enklare lunchställen i parken.

Nytt från förra året är en större scen för Emilföreställningarna.

149

Här kommer en bild från samma ställe med mig och Sara och Ola.

157

Vilket fantastiskt ställe att besöka. Och det är inte bara för barn, utan jag kan känna att det är alldeles perfekt att komma hit och uppleva gamla barndomsminnen själv, eller med sina gamla kompisar.

Påskallavik är inget vanligt fik

Stefan och Sanna Windh driver Påskallaviks Gästgifveri sedan hösten 2012.

180

Här är det enbart närproducerat som gäller, och de har lagt ner mycket tid på att hitta gamla originalrecept.

Dessutom finns det övernattningsmöjligheter, precis som det gjorde den gången det öppnade runt 1750, då det var hästskjutsar som stannade till.

Idag serveras husman, kalas- och festmat. Allt görs på det gamla sättet med ursprungliga ingredienser och klassisk kryddning.

189

Efter en mycket god måltid, så överlämnade jag en tavla som ett litet tack för Sannas och Stefans stora engagemag.

194

Tanken är att samtliga av de eldsjälar jag besöker ska föräras en likadan tavla som ett litet tack för det enorma jobb de lägger ner för att bevara det regionala och närproducerade.

Svin med stamtavla

Anette Darberg började med Highland Cattle 2006 på Kalvenäs Gård som ligger i Högsby kommun.

Från början var tanken att de skulle användas som betesdjur.

Linderödssvinen kom in i bilden 2010. Det var ett utrotningshotat skogssvin. Nu är de med i en genbank för att bevara rasen i Sverige.

204

Djuren går ute året om. Meningen är att avla fram friska, tåliga djur. Inget djur från gården ska transporteras eller stressas innan avlivningen.

Idag är det 350 grisar och 90 nöt på gården.

Ett slakteri färdigställdes hösten 2012, och gårdsbutiken öppnade våren 2013.

196

Djuren har stora områden att röra sig på.

208

Här visar Anette mig runt på gården.

Intervju med Eskil

Vad innebär uppdraget? 
Svaret på frågan kommer från landsbygdsminister Eskil Erlandsson, som är den som utser matlandetambassadörerna. De ska hjälpa till att inspirera på hemmaplan för att åstadkomma ett lyft i satsningen Sverige – det nya matlandet.

Vad kan Håkan Seiborg inspirera till i Småland?
Han har lång erfarenhet inom det nya fokusområdet handeln inom matlandetsatsningen. Han är också en man med visioner och strategier som han tillsammans med sin kompanjon Karin Aronsson Solomon ser till att förverkliga på ICA MAXI, på Samarkand i Växjö.

Under de senaste fyra åren har man arbetat målmedvetet för att få in bra lokala produkter. Det är inget självändamål. Produkterna måste vara både bra och goda, dessutom kommersiellt gångbara. Det sistnämnda är en viktig ståndpunkt, som det ibland bortses från.För att nå målen för Sverige – det nya matlandet måste också konsumenterna verkligen välja det som är producerat här. Vi måste själva tycka att våra råvaror och produkter har hög kvalité och god smak för att vi ärligt ska kunna berätta om det för andra människor.

Vad händer nu?
Håkan Seiborg har redan startat sitt uppdrag. Just nu reser han runt och träffar folk i Småland för att lyssna på andras synpunkter. Är du primärproducent? Förädlare? Yrkesarbetar i kök? Handlare? Vilka förväntningar har du på vår nye matlandetambassadör?

Måndag den 12/5 kommer Håkan Seiborg att finnas på vår mötesplats på Bratteborgs gård där vi vill lyfta fram positiva konsekvenser av våra val av livsmedel. Då kommer också Håkan Seiborg att berätta mer om vad som kan göra lokala produkter intressanta. Du får också möjligheter att ställa frågor direkt till honom. Programmet kommer under veckan att publiceras i vår Kalender på startsidan.

Källa: Länsstyrelsen Jönköpings web-sida 2014-04-09

Matilda och Viktor Nordisk Mästare

ungkock1

”Det känns så sjukt skönt”, säger Matilda, 20, från Växjö, när det är klart att hon vunnit Nordiska Mästerskapen för Unga kockar.

Tillsammans med Viktor Ellström från Oskarshamn fixade de till en röding och en lammsadel som domarna föll för.

Tävlingen Nordic Championship for Cook and waiter apprentice hölls på Stockholms Hotell- och Restaurangskola.

Till vardags jobbar Matilda som kock på PM i Växjö, och kan nu titulera sig som både Svensk och Nordisk Mästare, efter att ha haft framgångar i Gymnasie-SM 2013.

I och med SM-titeln 2013 har Matilda vetat om att Nordiska mästerskapen väntar det här året, så hon har haft möjlighet att vässa sina färdigheter, och det har hon gjort tillsammans med Sebastian Gibrand, kock i det framgångsrika svenska kocklandslaget.

Vinnarmenyn:

Ljummen sallad med bl.a. broccoli, majonnäs med ingefära och sotad röding.

Vegetariskt alternativ med ett bakat ägg, potatissoppa och syrad lök

Lammsadel, stekt i timjan och rosmarin, lök i olika tappningar och sparris

Små plättar som flamberades med bananer, mjölksorbet, hasselnötskrokant och chokladkräm.

Grattis säger vi!

Källa:SMP

Hållbarhetssatsning som gav eko

frukt1

Stora mängder frukt och grönt slängs för att de har skönhetsfel. Ica Nära i Rydaholm utanför Alvesta har fått stor uppmärksamhet som leverantör av utsorterad frukt till skolan på orten.

– Det började med en fråga från skolan vad vi gör med frukt som sorteras bort på grund av skönhetsfel och mindre skavanker, säger handlaren Patrik Persson på Ica Nära i Rydaholm, till Icanyheter Update.

Sedan dess får skolan all frukt som sorteras ut och fortfarande är okej att äta. Varje dag hämtar skolan mellan två och tio kilo. I skolan har fruktmottagningen blivit en del i ett miljöprojekt. Och uppmärksammats, både i lokala medier och i SVT-programmet Lilla aktuellt.

Jordbruksverket konstaterar i en rapport att stora mängder frukt och grönt slängs eftersom både handel och konsumenter ställer krav på utseendet. Verket vill nu att konsumenterna ska lägga mindre vikt vid utseendet för att minska svinnet.

LARS WELIN

Denna artikel är i sin helhet kopierad från Icanyheter Update