År 2005 tog man beslutet att Mat, det ska var en del av upplevelsen på Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby.
2010 tog man det ett steg längre, ”Vi tar mat på allvar”, blev den nya riktlinjen.
Sara Hedblom, ansvarig för Mat och Dryck sedan 2010, samt Ola Gunnarsson, köksmästare sedan 2006, tar emot oss på Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby.
De berättar att beslutet att ta bort hamburgare, pizza, pommes mm. inte var ett svårt beslut egentligen. Det kändes rätt naturligt att ta det här steget för att presentera en sundare och vettigare matkultur för besökarna till parken.
Nu serveras bara mat som tillagas på plats med lokalproducerade råvaror som grund.

Förra året serverades 450.000 pannkakor, 59.000 portioner köttbullar och 25.000 portioner raggmunk bl.a.
Och 70 ton potatis skalas på plats!
Totalt serverar man ungefär 200.000 portioner mat under de drygt 3 och en halv månad som parken är öppen.
Ola har varit på Astrid Lindgrens Värld i 15 år, blev kock 2002, och är nu köksmästare sedan 2006. Totalt är det 45 personer som håller på med maten, och totalt är det c:a 155 personer som ryms under taket Mat och Dryck, som Sara ansvarar för.
Sara har en gedigen bakgrund från bl.a. Grythyttan och Café Opera, men har sina rötter i Eksjö.
Idag finns det 4 restauranger och ytterligare tre enklare lunchställen i parken.
Nytt från förra året är en större scen för Emilföreställningarna.

Här kommer en bild från samma ställe med mig och Sara och Ola.

Vilket fantastiskt ställe att besöka. Och det är inte bara för barn, utan jag kan känna att det är alldeles perfekt att komma hit och uppleva gamla barndomsminnen själv, eller med sina gamla kompisar.