månadsarkiv: september 2014

Redig Småländsk mat

Matlandetambassadör Småland

Håkan Seiborg, 52 årig Växjöbo som utsetts till Matlandetambassadör för Småland. Till vardags handlare som satsar på lokala producenter under rubriken ”En God Granne”.  -Jag älskar mat och matlagning och har ett stort hjärta för Småland och dess mattraditioner

Den småländska maten har stolta traditioner med allt ifrån smålandskringlan, isterband, vilt, insjöfisk som gös och kräftor till ostkaka. I Småland bor också en unik entreprenörsanda. Här är maten inte bara ett livsmedel utan även en röd tråd som hjälper oss som smålänningar att förstå vår egen kulturella bakgrund och våra framtida möjligheter. 

Förlagan till vinjettbilden är målad av Växjökonstnären Mats Aronsson

Ostkakans Vänner på turné

I början av september hade såväl Småland-Ölands Gastronomiska Akademi (SÖGAK) som Ostkakans Vänner styrelsemöte i Vimmerby.  På Astrid Lindgrens Värld hälsade Sara Hedblom (food and beverage manager) och den nytillträdde VDn Jocke Johansson välkommen till anläggningen och bjöd de båda sällskapen på raggmunk med fläsk. Eftermiddagen ägnades åt studiebesök på Frödinge  och Astrid Lindgrens Näs.

2014-09-09 10.10.57

Jocke Johansson. VD på Astrid Lindgrens Värld.

 

Höjdpunkten var besöket på Frödinge, mest känd för sina goda ostkakor. Där tog Anna Barrner och Andres Törngren hand om oss, visade fabriken och lät oss smaka en del av deras smarriga produkter. Den helt nylanserade ”Ostkaka Mellanmål” som ska ta upp kampen om mellanmålskunderna är en enportionsrätt med en klick sylt i en separat behållare. Ska den kunna utmana Risifrutti och storsäljaren Kvarg månntro?

2014-09-09 15.40.16

2014-09-09 14.44.27

 

Anders Törngren, produktionschef på Frödinge

 

2014-09-09 14.49.23

 

Anna Barrner, marknadsansvarig för Frödinge inom Orkla Food, i samspråk med Ostkaksentusiasten Johan Sjöberg.