isterband1

Isterbandsprovning med vännerna

Finns det något mer genuint än isterband? Nu skulle vi ta oss an fyra varianter av denna småländska stolthet. Vilken sort skulle falla gästerna i smaken? Skulle de gilla de lite syrligare eller de med lite mer röksmak? Dagen till ära hade jag inhandlat dessa småländska ikoner och gästerna skulle frälsas i småländsk matkultur och få ge sina omdömen.

isterband2

Potatisen från Aby i nordöstra småland fick koka varsamt i mjölk och grädde från Emåmejeriet och senare göra sällskap med en rejäl näve färsk dill. Nykokta rödbetor smaksatta med flingsalt, vinäger och kapris skulle tillsammans med Västervikssenapen utgöra tillbehör.

Så till själva huvudnumret: Jag hade valt ut följande kandidater: Rökta isterband från Sten Johansson i Åseda och lättrökta från Stensåkra i Vetlanda. Därtill ”Gammeldags” från Moheda och de lite smalare wieneristerbanden från Ello i Lammhult.

isterband4

isterband3

När den krämiga stuvade potatisen var klar, rödbetorna var ångande nykokta, och isterbanden låg och fräste i pannan var det så dags. Ungdomar i nedre tonåren och vuxna utgjorde panel denna lördagseftermiddag .

Vilka var då favoriterna? Alla sorterna fick bra omdömen men ungdomarna utsåg ”wieneristerbandet” som favorit. Vi vuxna valde ”Sten Johanssons” för sin traditionella karaktär och tydliga syrlighet. Alla gav även ”Moheda” med sin rökighet ett högt betyg.

isterband5

Alla var överens om att detta är riktigt bra och god mat, fjärran från ”rullade fiskar och korslagda ärtor” och vi var helt eniga om att det här utan vidare skulle platsa på Nobelmiddagen! -Småländsk matkultur när den är som bäst!

 

isteband6-150x150

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>