Ingen regnbåge utan rök

Mellan Gränna och Tranås ligger Sjöarps Rökeri.

Martins far, Urban, startade rökeriet 1980, och Martin tog tillsammans med Ulrika över verksamheten 2008.

Sjöarps Rökeri & Fiskodling 4

Deras signum är hanteringen som sker på ett gammaldags och hantverksmässigt sätt. Rökningen sker över öppen eld, utan främmande ämnen som rökextrakt eller annat.

Sjöarps Rökeri & Fiskodling 9Sjöarps Rökeri & Fiskodling 12

Sjöarps Rökeri & Fiskodling 10

Man är nu inne på fjärde generationen på gården, och det var Urbans morfar som köpte gården strax efter kriget.

Idag förädlar man 15 ton fisk och 5 ton kött om året.

Vi åkte ner till sjön Vänstern där fiskodlingen är förlagd. Här sätter man ungefär 10.000 regnbåge åt gången, som får vistas här  ett och ett halvt år, då de har kommit upp i en vikt på c:a 1kg och färdiga för skörd.

Sjöarps Rökeri & Fiskodling 20

Det ska jämföras med en vikt på ungefär 30-40g när de sätts.

Här är Ulrika med vår lilla present som tack för ett mycket givande besök.

Sjöarps Rökeri & Fiskodling 34

Besök deras hemsida http://www.sjoarpsrokeri.com/

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>